Szkoła Promująca Zdrowie
Finał projektu Dzień Zdrowia
Dzieci pracowały w grupach. Każda z grup zajmowała się określonym zadaniem. Praca uczniów związana była z wylosowanym wcześniej warzywem lub owocem.
Każda klasa wykonywała w tym dniu kolorowe gazetki oraz plakaty na temat witamin, owoców i warzyw. Zaśpiewała również piosenkę lub zaprezentowała wiersz związany z owocami i warzywami. Niektóre dzieci przebrały się za owoc lub warzywo - pojawiły się pomidory, jabłka, ogórki, groszek zielony, banany, pomarańcza i gruszki.
Głównym celem projektu było przygotowanie i zjedzenie zdrowego śniadania. Dlatego dzieci wykonywały w tym dniu sałatki, surówki, owocowe szaszłyki, a nawet koktajle.
O efektach swojej pracy uczniowie opowiadali podczas prezentacji w auli szkoły.
Bardzo dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom za duże zaangażowanie podczas realizacji projektu. Mamy nadzieję, że uczniowie wzbogacili swoją wiedzę na temat roli owoców i warzyw w naszej diecie, a przy okazji dobrze się bawili.
Życzymy udanych ferii i zdrowych, owocowych przekąsek każdego dnia!
Przypominamy, że na antenie TVP Poznań podczas programu "Rewolucja na widelcu" odbędzie się relacja z naszego projektu Dzień Zdrowia.
Zdjęcia: Dzień zdrowia
Danuta Maćkowiak
Opis innowacji "Zdrowo i kolorowo"
Innowacja polega na wprowadzeniu nowatorskich rozwiązań programowych i metodycznych.
Jest oparta głównie na działaniu oraz wykorzystaniu i zastosowaniu wiedzy w praktyce. Włącza rodziców do realizacji treści programowych.
Zajęcia będą prowadzone głównie w formie warsztatów, podczas których dominować będzie metoda projektu. Wiedza i umiejętności zdobywane podczas zajęć będą wykorzystywane w życiu codziennym ucznia. Podczas zajęć dzieci będą samodzielnie przygotowywały kanapki, surówki i sałatki. W ten sposób nauczą się jak przygotować potrawy, by były zdrowe i smaczne, a zarazem kolorowe. Dowiedzą się również, że przygotowywanie posiłków nie jest ani trudnym, ani nudnym zajęciem.
Innowacja " Zdrowo i kolorowo" ma zmotywować ucznia i jego rodziców do stosowania zdrowej diety, uświadomić jak ważne jest dla naszego zdrowia to, co jemy, wyposażyć w zasób wiedzy na temat witamin i innych składników odżywczych znajdujących się w warzywach i owocach oraz umiejętność przygotowania zdrowej kanapki lub surówki dla siebie i całej rodziny, zachęcić do wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków,
pogłębi wiedzę na temat savoir - vivre przy stole.
W tym roku szkolnym cykl zajęć został podzielony na trzy części:
- Zielono mi ...
- Czerwony jak burak
- Żółty jak cytryna
Zdjęcia: Zdrowo i kolorowo
Danuta Maćkowiak
Uczestniczki innowacji "Zdrowo i kolorowo" po raz kolejny przygotowały stoisko z owocowymi przekąskami.
Podczas przerw uczniowie bardzo chętnie nabywali i zjadali sałatki oraz owoce.
Zdjęcia: Stragan z owocami
Danuta Maćkowiak
Szkoła Promująca Zdrowie 2022/2023
Do pobrania 💾:
- aktualny skład Zespołu (pobierz 💾)
- plan pracy na rok szkolny 2022/2023 (pobierz 💾)
- archiwalne plany pracy
Materiały archiwalne 🗄:
- Szkoła Promująca Zdrowie 2021/2022
- Szkoła Promująca Zdrowie 2020/2021
- Szkoła Promująca Zdrowie 2019/2020
- Szkoła Promująca Zdrowie 2018/2019
- Szkoła Promująca Zdrowie 2017/2018
- Szkoła Promująca Zdrowie - starsze
Artykuły bieżące:
Szkoła Promująca Zdrowie 2023/2024
Do pobrania 💾:
- aktualny skład Zespołu (pobierz 💾)
- plan pracy na rok szkolny 2023/2024 (pobierz 💾)
- archiwalne plany pracy
Materiały archiwalne 🗄:
- Szkoła Promująca Zdrowie 2022/2023
- Szkoła Promująca Zdrowie 2021/2022
- Szkoła Promująca Zdrowie 2020/2021
- Szkoła Promująca Zdrowie 2019/2020
- Szkoła Promująca Zdrowie 2018/2019
- Szkoła Promująca Zdrowie 2017/2018
- Szkoła Promująca Zdrowie - starsze
Artykuły bieżące: